Haku

Kirja Suomi 1917: Historian kirjoissa


Itsenäistyneen valtion alkumetreilläkin Suomella oli toki takanaan jo paljon historiaa. Vuonna 1917 julkaistiin useita paikallishistorioita Akaasta Uuteenkaupunkiin ja Vesantoon.


Historiallinen aikakauskirja ilmestyi viidennellätoista vuosikerrallaan.

Numerossa 3. vuonna 1917 spekuloidaan mm. Harri Holaman esitystä siitä onko ensimmäinen tunnettu maininta Turun kaupungista jo vuodelta 1100-luvulta arabialaisen Idrisin kirjoituksista, vai vasta vuodelta 1198, mikä oli siihen asti ollut vanhin tunnettu maininta. "Kysessä oleva paikannimi on toisissa käsikirjoituksissa Abraza, toisissa Abura ja Abuza, jotka jälkimäiset voivat olla kopioitsijain erehdysten kautta Abuwa-muodosta syntyneitä muunnoksia."

Muokattu: 20.3.2017
Valitse sivu
Valitse
Hakutulos 1
Kansalliskirjasto - Fennica
Muistiinpano:

Poikkeuksellisesti vuoden 1917 Historiallisen aikakauskirjan ensimmäinen numero varustettiin toimituksen esipuheella, jossa mm. kirjoitettiin:

”Tässä jälleen alkavassa rakennustyössä kuuluu meille Suomen kansan historian tutkijoille oma arvokas osamme. Emmehän palvele vain kylmää yleismaailmallista tiedettä. Kansallisen työn tekijöitten joukossa on lähinnä meidän tehtävämme kaivaa esiin ja osoittaa muille se vankka perusta, jolla uuden Suomen rakennus voi kestävästi levätä. Ja kestäväksi se käy, jos vaan se nostetaan entisyyden pohjalle, sikäli nimittäin kuin tämä pohja itse on osattu laskea lujasti pettämättömään maaperään. Meidän tehtävämme on siis selvittää entistä tarkemmin ja huolellisemmin nykyisille polville esi-isiemme laitokset, näyttää niiden kehitys, tuoda ilmi erehdykset samoin kuin ne työt, jotka ovat merkinneet todellista edistystä. Mutta meidän asiamme on vielä herättää jälleen eläväksi esi-isien henki, antaa isien puhua elämänopetuksia lapsillensa monien sukupolvien ja hautojen takaa.”

Tallennettuna:
Valitse
Hakutulos 2
Kansalliskirjasto - Fennica
Muistiinpano:

1917 vietettiin myös reformaation 400-juhlavuotta. Tässä kirjasssa asiaa tarkastellaan kulttuurillisten merkitysten kautta.

Tallennettuna:
Valitse
Hakutulos 4
Valitse
Hakutulos 6
Kansalliskirjasto - Fennica
Muistiinpano:

Kertomuksia Venäjän historiasta 2 / kustantaja: Helsingin neuvosto

Tallennettuna:
Valitse
Hakutulos 7
Разсказы изъ русской исторіи. Часть 1
Helka-kirjastot
Muistiinpano:

Kertomuksia Venäjän historiasta / kustantaja: Täytäntöönpanokomitean kansanvalta-aatteen levittämisjaosto

Tallennettuna:
Valitse
Hakutulos 9
Valitse
Hakutulos 11
Valitse
Hakutulos 19
Valitse sivu