Yksinäinen mies, vankila ja Venäjä : kriminologiaa, kriminaalipolitiikkaa ja kriminaalihuoltoa vuosilta 1984-2016 - Laine, Matti ([Vantaa] : Rikosseuraamusalan koulutuskeskus, 2016)
Matti Laine on Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen yliopettaja. Tämä artikkelikokoelma julkaistaan alan koulutuksen juhlavuonna, jolloin Rikosseuraamusalan koulutuskeskus täyttää 40 vuotta (Vankeinhoidon koulutuskeskus 1976) ja rikosseuraamusalan järjestelmällinen ammatillinen koulutus 135 vuotta (Turun rangaistusvankilan vartijakoulu 1881). Tähän artikkelikokoelmaan on koottu kriminologiaan, kriminaalipolitiikkaan ja kriminaalihuoltoon liittyviä artikkeleita neljältä vuosikymmeneltä (1984-2016). Ne ovat syntyneet pitkälti rikosseuraamusalan opetuksen ja koulutuksen sivutuotteina mm. Uusi kriminaalihuolto-, Haaste- ja Yhteiskuntapolitiikka-lehtiin. Vaikka Matti Laineen artikkelit ovatkin aikaansa sidottuja ja alkuperäisessä muodossaan, ne sisältävät tärkeitä ja alati ajankohtaisia teemoja, kuten miksi yksinäinen mies syrjäytyy, mitkä tekijät ovat henkirikosten taustalla ja mikä määrää rikollista käyttäytymistä: biologia vai ympäristö?
Sisältää bibliografisia viitteitä.
Keywords: kriminologia; rikollisuus; kriminaalihuolto; rangaistukset; vankilat; kuntoutus; vangit; kriminaalipolitiikka; moraali; Venäjä; Neuvostoliitto; Yhdysvallat; Pohjois-Irlanti; Suomi; vankeusrangaistus; kriminologi; brottslighet; kriminalvård; straff; fängelser; rehabilitering (vård); fångar; fängelsestraff; kriminalpolitik; moral; rehabilitering; Ryssland; Sovjetunionen; Förenta staterna; Nordirland; Finland