Aika, paikka ja sosiaalityö - Juhila, Kirsi (Vastapaino, 2018)
Aika ja paikka ovat aina läsnä ihmisten elämässä ja keskinäisessä toiminnassa. Konkreettisimmillaan se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sosiaalityöntekijä tavataan sovittuna aikana sosiaali- ja terveyskeskuksen vastaanottohuoneessa. Aika ja paikka ovat osa elämää myös syvemmin: esimerkiksi muistoina onnellisista lapsuuden kesistä maalla, nykyisyyden ahdistavina väkivaltakokemuksina omassa kodissa tai haaveena vaikeasta masennuksesta toipumisesta. Aika ja paikka ovat läsnä myös esimerkiksi pelkoina ilmastonmuutoksen tai sotien seurauksista omalle arkielämälle. Ajan ja paikan jatkuvasta läsnäolosta huolimatta pysähdymme harvoin miettimään niiden merkityksellisyyttä. Aika, paikka ja sosiaalityö -kirjassa jäsennetään ja tehdään näkyväksi sosiaalityön erilaisia aikoja ja paikkoja. Näin päästään samalla sosiaalityön olennaisten sisältöjen ja prosessien äärelle. Kirjassa lähestytään aikoja ihmisten elämänkulkujen ja -tarinoiden ja sosiaalityön muutosorientaation näkökulmista, ja paikkoja sosiaalityön kohtaamisina niin institutionaalisissa tiloissa kuin kansalaisyhteiskunnan areenoillakin. Ajan ja paikan kehyksessä tarkastellaan lisäksi sosiaalityön kannalta olennaisia isoja yhteiskunnallisia muutostrendejä, kuten globalisaatiota, eriarvoistumista ja digitalisaatiota.
Keywords: sosiaalityö; merkitykset (semantiikka); aika; paikka; tilat; kohtaaminen; kertomukset; elämänkaari; elämismaailma; asiakkaat; näyttöön perustuva sosiaalityö; ehkäisevä sosiaalityö; etsivä sosiaalityö; viranomaiset; kansalaisyhteiskunta; ylirajaisuus; globalisaatio; eriarvoisuus; hyvinvointivaltio; palvelujärjestelmät; muutos; etiikka; ammattietiikka; sosiaalityöntekijät; socialt arbete; betydelser (semantik); tid; plats; lokaler; mötande; berättelser; levnadslopp; livsvärld; kunder; evidensbaserat socialt arbete; förebyggande socialt arbete; uppsökande socialarbete; myndigheter; medborgarsamhälle; transnationalism; globalisering; ojämlikhet; välfärdsstat; servicesystem; förändring; etik; yrkesetik; socialarbetare