Terveempi maailma : kuinka vastaamme globaaleihin terveysuhkiin? - Virta, Marko, 1968-; Gaudeamus oy ([Helsinki] : Gaudeamus, 2022)
Kuinka geenitieto tukee meitä taistelussa sairauksia vastaan? Voidaanko globaaleja terveyseroja pienentää? Onko bakteerinsyöjistä apua, jos antibiootit eivät enää toimi? Ihmiset tekevät jatkuvasti terveysvalintoja, mutta hyvinvointiimme vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten geenit ja elinympäristömme. Lisäksi ihmisten ja eläinten terveys sekä ympäristön tila kietoutuvat toisiinsa arvaamattomin tavoin - tämä näkyy niin taudinaiheuttajien leviämisessä kuin antibioottiresistenssissä, josta on puhuttu hiljaisena pandemiana. Terveempi maailma -pokkarissa eturivin tutkijat kertovat globaalien terveysuhkien lisäksi ratkaisuista, joilla voidaan edistää ihmiskunnan hyvinvointia ja kehittää terveydenhuoltoa. He avaavat esimerkiksi biopankkien ja tekoälyn mahdollisuuksia diagnostiikassa ja hoidoissa sekä pohtivat, miten jätevesien tutkimus voi auttaa varautumaan tuleviin pandemioihin.
Antibioottiresistenssi : aikamme suurin ongelma? / Marko Virta -- Bakteriofagit antibioottien korvaajana / Mikael Skurnik -- Borrelioosi ja geenit / Hanna Ollila -- Ympäristön vaikutus terveyteen : epigenomi ympäristön ja geenien välissä / Nina Kaminen-Ahola -- Tekoäly syövän tutkimuksessa ja hoidossa / Sampsa Hautaniemi -- Biopankit sairauksien geneettisen taustan tutkimuksessa / Aarno Palotie & Mari Kaunisto -- Jätevedet terveystiedon lähteenä / Tarja Pitkänen & Teemu Gunnar -- Terveyden globaali epätasa-arvo / Elina Oinas.
Kirjoittajat: Marko Virta ja yhdeksän muuta.
Keywords: terveysriskit; terveys; uhat; maailmanlaajuiset ongelmat; antibioottiresistenssi; bakteriofagit; borrelioosi; geenit; ympäristö; epigenetiikka; tekoäly; syöpätaudit; biopankit; perinnöllisyyslääketiede; jätevesi; seuranta; terveyserot; eriarvoisuus