Tutkimuskohteena tietokirja : Pirjo Hiidenmaan juhlakirja - Ruuska, Helena, 1958-; Löytönen, Markku, 1955-; Cantell, Hannele, 1967-; Helsingin yliopisto. Suomalais-ugrilainen ja pohjoismainen osasto; Helsingin yliopisto (Helsinki : Helsingin yliopiston suomalais-ugrilainen ja pohjoismainen osasto, 2019)
Kirja on julkaistu tietokirjoittamisen ja tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaan täyttäessä 60 vuotta keväällä 2017. Se sisältää yleistajuisia tietokirjallisuuden kirjoittamiseen ja tutkimiseen liittyviä artikkeleita.
Mitä tietokirjallisuus on? / Helena Ruuska -- Pirjo Hiidenmaa Suomen tietokirjailijoiden puheenjohtajana / Jukka-Pekka Pietiläinen -- Mistä on tietokirjat tehty? -- Tekijä tietokirjan kynnysteksteissä - who cares? / Toini Rahtu -- Iloa kielestä - omasta ja muiden : miten voimme parantaa kielellisten oikeuksien toteutumista Suomessa? / Pirkko Nuolijärvi -- Tietoa suomeksi : mitä kääntäjät ajattelevat tietokirjallisuuden suomentamisesta? / Anne Mäntynen -- Lajien kirjo - tietokirjallisuuden voimavara -- Tieto, totuus ja elämä / Mikko Lehtonen -- Essee - tietotekstiä kaunokirjallisin keinoin? / Olli Löytty -- Kirjeet elämäkerran tietolähteinä / Helena Ruuska -- Oppikirja, luetuinta ja vaikuttavinta tietokirjallisuutta -- "har-voin han-hi huu-taa" : aapinen tietokirjana ennen oppivelvollisuuslakia (1543-1920) / Tuija Laine -- Läksyjä ja lukemista : tekstilajien dynamiikkaa Mantereen ja Sarvan oppikirjassa Keskikoulun yleinen historia / Jyrki Kalliokoski -- Valitse, rajaa, tiivistä : kokemuksia ympäristöopin oppimateriaalien kirjoittamisesta / Hannele Cantell -- Poimintoja matematiikan oppimateriaalien tutkimuksesta / Timo Tossavainen -- Tietokirjoja lukemaan! : tietokirjallisuus lukutaidon kehittäjänä Lukuklaani-hankkeessa / Liisa Tainio, Satu Grünthal, Sara Routarinne ja Henri Satokangas.
Artikkelien kirjoittajat: Hannele Cantell ja 15 muuta.
Helda Open Books.
Julkaisussa painetun sarjan ISSN 0782-8519.
Keywords: Hiidenmaa, Pirjo, -- 1959-; tietokirjallisuus; kirjoittaminen; tietokirjailijat; kääntäminen; kääntäjät; oppikirjat; kirjallisuudentutkimus