Haku

E-aineistot: tieteelliset verkkojulkaisut ja tietokannat

Kansalliskirjaston e-aineistoja ovat e-kirjat, e-lehdet ja tietokannat. Tietokannat käsittävät hakuteoksia, bibliografioita, viitetietokantoja ja lähdeaineistoja.

Kirjasto hankkii e-aineistoja tukeakseen tutkimusta ja opiskelua seuraavilla aloilla: historiatieteet, filosofia, Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimus, kirjallisuudentutkimus ja musiikin tutkimus.

Tältä sivulta löydät tietoa e-aineistojen käytöstä sekä oikopolkuja erilaisiin e-aineistoihin.

Näin löydät e-aineistot

E-aineistoja löytyy kolmelta eri välilehdeltä:

E-aineistojen etäkäyttö

Avointen tutkimusjulkaisujen etäkäyttö ei vaadi tunnuksia eikä kirjautumista

Osa e-aineistoista on kaikille avoimia, eikä niiden etäkäyttöön vaadita minkäänlaista kirjautumista. Erotat kaikille avoimet kansainväliset tutkimusjulkaisut Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen vaativista aineistoista niiden linkkitekstiin sisältyvästä Open Access -termistä (suomeksi "avoin saatavuus").

Kotimaisten tiedelehtien (Journal.fi) artikkeleista suurin osa on kaikille avoimia, vaikka niiden linkkitekstissä ei ole Open Access -termiä. Osa Journal.fi-lehtien artikkeleista julkaistaan avoimena viiveellä, joka on korkeintaan vuoden pituinen: niiden avoimen saatavuuden päivämäärän näet tietueen Pääsy-kentästä.

Osa aineistoista on etäkäytettävissä vain HY:n käyttäjätunnuksella

Jos kansainvälisen aineiston linkkitekstiin ei sisälly Open Access -termiä, vaatii aineistoon pääsy etäkäytössä Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen. Erityisesti tietokannat ovat tällaisia aineistoja. Jos olet jo kirjautunut HY:n käyttäjätunnuksellasi hakupalveluun, ei tunnusta enää erikseen kysytä.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää aineistoja VPN-yhteydellä, jolloin HY:n käyttäjätunnusta ei kysytä. Jos käytät OpenVPN-palvelua, valitse yhteydeksi uh-vpn-allroute. Lisätietoa VPN-yhteyksistä löydät yliopiston IT-Helpdeskin sivuilta.

Jos sinulla ei ole HY:n käyttäjätunnusta, pääset käyttämään näitä aineistoja kirjastossa paikan päällä. Voit käyttää niitä joko kirjastokioskilla ilman tunnusta tai vaihtoehtoisesti omalla laitteellasi HelsinkiUni Guest -vierailijaverkossa (salasana: uniguest). HelsinkiUni Guest -vierailijaverkon ohjeet löydät yliopiston IT-Helpdeskin sivuilta.

Löydät lisää HY:n käyttäjätunnuksen vaativia e-aineistoja Helka-kirjastojen hausta.

Fennican verkkoaineistoista osa on käytettävissä etänä

Suomen kansallisbibliografia Fennican verkkoaineistoista osa on avoimesti saatavilla eli käytettävissä etänä ilman tunnuksia. Tunnistat nämä linkkitekstistä Linkki verkkoaineistoon. Fennican vapaakappaleina saadut aineistot ovat tekijänoikeussyistä käytettävissä vain erillisillä vapaakappaletyöasemilla. Nämä aineistot tunnistat Käytettävissä vapaakappalekirjastoissa -linkistä. Jos verkkoaineiston tietueesta ei löydy linkkiä, on kyseessä yleensä ennakkotieto tulevasta julkaisusta, jolloin linkki päivittyy tietueeseen myöhemmin. Lisätietoa kansalliskokoelmasta löydät Fennican omalta ohjesivulta.

Lisensioitujen e-aineistojen yleiset käyttöehdot

Käyttöehdot koskevat Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen vaativia e-aineistoja.

E-aineistojen käyttö velvoittaa noudattamaan käyttöehtoja, jotka määritellään e-aineistojen lisenssisopimuksissa. Käyttöehtojen rikkominen voi johtaa aineistoon pääsyn katkaisuun. Kysy tarvittaessa lisätietoa neuvonnan palveluosoitteesta kansalliskirjasto@helsinki.fi.

Mitä yleensä saa tehdä:

  • Selata aineistoja ja tehdä tiedonhakuja.
  • Tulostaa tai tallentaa hakujen tuloksia ja yksittäisiä osia aineistosta omaan, ei-kaupalliseen käyttöön.
  • Luovuttaa yksittäisiä osia aineistosta toiselle henkilölle tieteellisen kommunikaation nimissä.
  • Käyttää aineistoja kurssimateriaalina Helsingin yliopiston opetuksessa tekemällä aineistoon linkkejä.

Mitä yleensä ei saa tehdä:

  • Käyttää aineistoa tai osaa siitä kaupallisiin tarkoituksiin.
  • Levittää, myydä tai muokata aineistoa tai tehdä siitä johdannaisteoksia.
  • Systemaattisesti ladata aineistoja käyttäen automaattisia robottiohjelmia.