Hetki ja ikuisuus : kirjoituksia V. A. Koskenniemestä - Riikonen, H. K.; Pekonen, Osmo; Steinby, Liisa; Häikiö, Martti; Eskola, Seikko; Sallamaa, Kari; Kippola, Ilkka; Sedergren, Jari; Alhoniemi, Pirkko; Launis, Kati; Tarasti, Eero; Merilampi, Ritva-Sini; et al. (Turku : Sigillum, 2019)
V. A. Koskenniemi (1885–1962) piti itseään ensisijaisesti runoilijana. Suomen kirjallisuus- ja kulttuurihistoriassa hänet tunnetaan monissa muissakin rooleissa: lehtimiehenä, kriitikkona, esseistinä, kirjallisuus- ja kulttuurialan järjestöjen luottamushenkilönä, kirjallisen piirin primus motorina ja suomentajana, Turun yliopiston professorina ja rehtorina sekä Suomen Akatemian jäsenenä. Samalla hän oli yksi Suomen kulttuurielämän kiistellyimpiä hahmoja erityisesti Saksan yhteyksiensä takia. Toisen maailmansodan jälkeen Koskenniemi joutui nousevan polven kulttuurivaikuttajien hampaisiin ja hänet julistettiin jo kuolleeksi, menneisyyden hahmoksi. Silti häneen yhä nykyäänkin palataan eri yhteyksissä. Teoksen otsikko Hetki ja ikuisuus viittaa siihen, että Koskenniemi tarttui moniin ajassa liikkuviin kirjallisiin ja poliittisiin kysymyksiin ja ilmiöihin samalla kun hän runoissaan ja aforismeissaan käsitteli monia ikuisuuskysymyksiä.
V. A. Koskenniemen kestävä arvo / Osmo Pekonen -- Koskenniemi, Goethe ja runoilijuuden rakentaminen / Liisa Steinby -- Kivi Kiven päällä / Martti Häikiö -- V. A. Koskenniemi Valvojan päätoimittajana / Seikko Eskola -- Jääaktivismin suunta / Kari Sallamaa -- Natsismi Saksan henkisen perinnön vaalijana / Heikki Länsisalo -- Elokuvien Koskenniemi / Ilkka Kippola ja Jari Sedergren -- Lauri Viljanen, koskenniemeläinen? / Pirkko Alhoniemi -- VAK - instituutio ja ihminen / Kati Launis -- V. A. Koskenniemi kääntäjänä ja käännettynä / H. K. Riikonen -- Antiikin jäljillä Keski-Euroopassa ja Italiassa : lisiä V. A. Koskenniemen antiikkikäsitykseen / H. K. Riikonen -- Musiikkia V. A. Koskenniemen runoihin - runon ja sävelten merkkikieli / Eero Tarasti -- Koskenniemi Nyt - koskenniemeläisen mediamaiseman maalailua / Ritva-Sini Merilampi -- Nouse, nuoriso valmistamaan maallesi uusi sampo / Anne Helttunen -- Museo runon näyttämömä / Saila Linnahalme.
Artikkelien kirjoittajat: Osmo Pekonen [ja 14 muuta]
Sisältää bibliografisia viitteitä ja hakemiston.
Keywords: Koskenniemi, V. A., -- 1885-1962.; runoilijat; kirjallisuudentutkijat; toimittajat (media); yhteiskunnalliset vaikuttajat; kääntäjät; henkilöhistoria; diktare; litteraturforskare; journalister; samhällspåverkare; översättare; personhistoria