Syöpätaudit - Aalberg, Veikko; Roberts, Peter J.; Kellokumpu-Lehtinen, Pirkko-Liisa; Jyrkkiö, Sirkku; Kouri, Mauri; Joensuu, Heikki; Teppo, Lyly; Kellokumpu-Lehtinen, Pirkko; Lyly, Teppo; Duodecim, kustannusosakeyhtiö (Helsinki : Duodecim, 2013)
"Syöpätautien hoitaminen on lääketieteen nopeimmin kehittyviä aloja. Syöpätaudit-kirjan viidennen painoksen sisältö onkin uudistettu kauttaaltaan. Teos on laajin suomenkielinen syöpää ja sen hoitoa käsittelevä kirja. Syöpätaudit-kirjassa kuvataan syövän syntyä, syitä ja ehkäisyä, syöpäseulontoja, periytymistä sekä syövän diagnostiikkaa, muun muuassa kasvainmerkkiaineita ja kuvantamismenetelmiä. Syövän hoidon periaatteet kuvataan kattavasti. Syöpäkirurgian, sädehoidon ja solunsalpaajahoidon lisäksi tarkastellaan myös uusia lääkehoitoja sekä syöpäpotilaan kuntoutusta, seurantaa ja hoitoihin liittyviä erityispiirteitä. Eri syöpätyyppejä käsittelevien lukujen sisällössä on painotettu erityisesti käytännön työn kannalta keskeisiä asioita. Syöpätaudit on laadittu käytännön työn tueksi ja tietolähteeksi kaikille syöpäsairauksien hoidon tai seurannan kanssa työskenteleville sekä perusoppikirjaksi lääketieteen opiskelijoille."--Takakansi.
Yleistä -- 1. Syövän synty, kasvu ja leviäminen -- 2. Syövän yleisyys, syyt ja ehkäisy -- 3. Syöpäseulonnat -- 4. Periytyvä syöpäalttius -- Syövän diagnostiikka -- 5. Kliininen diagnostiikka ja levinneisyysluokittelu -- 6. Syövän patologia -- 7. Kasvainmerkkiaineet -- 8. Kuvantamismenetelmät -- Syövän hoidon periaatteet -- 9. Syövän hoidon yleiset periaatteet -- 10. Kirurginen hoito -- 11. Sädehoito -- 12. Solunsalpaajahoito ja muut syöpälääkkeet -- 13. Hormonaalinen hoito -- 14. Muita syövänhoitomuotoja -- 15. Hoidon tulosten mittaaminen ja ennusteelliset tekijät -- 16. Syöpäpotilaan kuntoutus ja seuranta -- Syöpämuodot -- 17. Keskushermoston kasvaimet -- 18. Silmän ja silmäkuopan syöpä -- 19. Pään ja kaulan syövät -- 20. Keuhkosyöpä -- 21. Välikarsinan kasvaimet -- 22. Mesoteliooma -- 23. Ruokatorven ja mahansuun syöpä -- 24. Mahasyöpä -- 25. Gastrointestinaalinen stroomatuumori eli GIST -- 26. Haimasyöpä -- 27. Maksan ja sappiteiden syöpä -- 28. Suoliston syöpä -- 29. Ruoansulatuskanavan ja haiman neuroendokriiniset kasvaimet -- 30. Virtsaelinten syöpä -- 31. Eturauhassyöpä -- 32. Kivessyöpä -- 33. Rintasyöpä -- 34. Gynekologiset syövät -- 35. Umpirauhasten kasvaimet -- 36. Pehmytkudossarkoomat -- 37. Luusarkooma -- 38. Ihosyöpä -- 39. Non-Hodgkin lymfoomat -- 40. Hodgkinin lymfooma -- 41. Leukemiat, myelodysplastiset oireyhtymät ja myeloproliferatiiviset tilat -- 42. Multippeli myelooma -- 43. Lasten leukemiat ja lymfoomat -- 44. Lasten solidit kasvaimet -- 45. Tuntematon primaarikasvain -- Muita näkökohtia -- 46. Syöpäpotilaan ravitsemus -- 47. Syöpään liittyvät psykososiaaliset näkökohdat -- 48. Syöpäpotilaan kipu -- 49. Syöpäpotilaan infektiot -- 50. Oireenmukainen hoito syöpätaudeissa -- 51. Onkologiset hätätilanteet -- 52. Syövän hoidon pitkäaikaishaitat -- 53. Paraneoplastiset oireyhtymät -- 54. Syövän uskomushoidot.
Sisältää bibliografisia viitteitä ja hakemiston.
Julkaistu myös verkkoaineistona.
Keywords: Antineoplastic Protocols; Neoplasms -- therapy; Neoplasms -- nursing; Neoplasms -- diagnosis; Neoplasms -- epidemiology; Neoplastic Processes; Risk Factors; Neoplasms; hoito; diagnostiikka; syöpähoidot; syöpätaudit; diagnoosi; epidemiologia; kasvaimet; riskitekijät; hoitotyö; diagnos; epidemiologi; tumörer; riskfaktorer; vårdarbete; vård; diagnostik; cancerbehandlingar; cancersjukdomar; neoplastiset prosessit; kasvaimet -- epidemiologia; kasvaimet -- diagnoosi; kasvaimet -- hoitotyö; kasvaimet -- hoito; syöpähoitoprotokollat; riskitekijät