MAAHANMUUTTANEIDEN NAISTEN TYÖLLISTYMISEN ESTEITÄ - Lehtovaara, Heidi (Migration-Muuttoliike, 2022)
Maahanmuutto on yksi elämän murrosvaihe, jonka seuraukset ovat naisille ja miehille erilaisia. Suomessa onnistuneen kotoutumisen tärkeimpänä mittarina pidetään työllistymistä. Suomi oli jo ennen koronapandemiaa jäljessä muita Pohjoismaita maahanmuuttaneiden naisten työllistämisessä. Naisten työllistymiseen vaikuttavat useat tekijät muuttosyystä koulutukseen ja vanhemmuuteen. Myös uuden kotimaan taloudellisella tilanteella sekä rakenteellisilla tekijöillä on vaikutusta. Kyse on paljolti suomalaisen työelämän rakenteisiin ja yhteiskunnan palvelujärjestelmään liittyvistä ongelmista sekä näihin haettavista ratkaisuista.
Keywords: maahanmuutto; sukupuoli; työllistyminen; hoiva; syrjintä