Hotet från öster : drag i finsk och även norsk konstitutionell historia fram till 1809/1814 - Björne, Lars, 1944- (Oslo : Akademisk Publisering, 2014)
Finland och Norge hade i början av 18oo-talet i århundraden varit perifera riksdelar i de två nordiska monarkierna Sverige och Danmark. Under Napoleonkrigen var framtiden oviss, och det gick som realisterna fruktade: båda rikena sprängdes inom ett drygt decennium. År 1815 var Finland ett storfurstendöme med egen autonomi inom kejsardömet Ryssland. Kungariket Norge hade tvingats in i en union med Sverige, men hade samtidigt segrat i nederlaget, då landet fått en på denna tid ovanligt demokratisk grundlag med en stark folkpresentation, och den gemensamme kungens makt var begränsad. I denna bok presenteras den i båda länderna likartade bakgrunden till händelserna 18o8/09 och 1814. Under 1700-talet uppstod en nationalism i både Finland och Norge och ett isärväxande mellan riksdelarna, trots att huvuddelen av befolkningen förblev lojal och kungatrogen. Här undersöks också Finlands och Norges ställning både före och efter rikssprängningarna enligt den samtida folkrättsliga litteraturen.
Sisältää bibliografisia viitteitä.
Keywords: 1721-1808/09; perustuslait; valtiosääntöoikeus; oikeushistoria; valtiosäännöt; statsförfattningsrätt; statsförfattningar; rättshistoria; Suomi; Norja; Finland; Norge; grundlagar