Galileo tyrmässä ja muita myyttejä tieteestä ja uskonnosta - Nisula, Kirsi; Numbers, Ronald L. (Helsinki : Kirjapaja, 2015)
Länsimaiseen mielenmaisemaan kuuluu olennaisena tekijänä ajatus uskonnon ja tieteen syvästä ristiriidasta. Tätä ajatusta tuetaan usein erilaisilla kertomuksilla, joiden todellisuuspohja on kuitenkin kyseenalainen. Tässä kirjassa omien alojensa asiantuntijat tarkastelevat kahtakymmentäviittä tyypillisintä myyttiä uskonnon ja tieteellisen maailmankuvan suhteesta. Onko kirkko vastustanut johdonmukaisesti tieteen kehitystä? Opettiko kirkko, että on maa on litteä? Onko tieteen kehitys osoittanut, ettei Jumalaa ole olemassa?
Kiitokset 7 -- Johdanto 8 -- Myytti 1: Antiikin luonnontieteen rappio johtui kristinuskon leviämisestä 14 -- Myytti 2: Keskiajan kristillinen kirkko tukahdutti luonnontieteen kehityksen 24 -- Myytti 3: Keskiajan kristityt opettivat maan olevan litteä 32 -- Myytti 4: Keskiajan islamilainen kulttuuri suhtautui vihamielisesti luonnontieteeseen 39 -- Myytti 5: Keskiajan kirkko kielsi ihmisruumiiden dissektiot 46 -- Myytti 6: Kopernikuksen opit syrjäyttivät ihmiset pois maailmankaikkeuden keskipisteestä 53 -- Myytti 7: Giordano Bruno oli modernin luonnontieteen ensimmäinen marttyyri 61 -- Myytti 8: Galileo vangittiin ja häntä kidutettiin siksi että hän kannatti Kopernikuksen oppeja 70 -- Myytti 9: Kristinusko synnytti modernin luonnontieteen 81 -- Myytti 10: Tieteen vallankumous vapautti luonnontieteen uskonnosta 91 -- Myytti 11: Katolilaiset eivät osallistuneet tieteelliseen vallankumoukseen 99 -- Myytti 12: René Descartes erotti mielen ruumiista 106 -- Myytti 13: Isaac Newtonin mekanistinen maailmankuva teki Jumalasta tarpeettoman 113 -- Myytti 14: Kirkko tuomitsi raamatullisin perustein anestesian käytön synnytyksissä 120 -- Myytti 15: Evoluutioteoria perustuu kehäpäätelmään 128 -- Myytti 16: Evoluutio sai Darwinin hylkäämään kristillisen vakaumuksensa - kunnes hän kuolinvuoteellaan tuli uudelleen uskoon 138 -- Myytti 17: Huxley kukisti Wilberforcen evoluutiota ja uskontoa koskevassa väittelyssä 148 -- Myytti 18: Darwin tuhosi luonnollisen teologian 157 -- Myytti 19: Darwin ja Haeckel olivat osasyyllisiä natsibiologiaan 165 -- Myytti 20: Evoluution vastustajat kärsivät tappion Scopesin vastaisessa oikeudenkäynnissä 173 -- Myytti 21: Einstein uskoi persoonalliseen Jumalaan 182 -- Myytti 22: Kvanttifysiikka osoitti oikeaksi opin vapaasta tahdosta 191 -- Myytti 23: "Älykäs suunnittelu" tarjoaa tieteellisen vaihtoehdon evoluutioteorialle 200 -- Myytti 24: Kreationismi on yksinomaan amerikkalainen ilmiö 208 -- Myytti 25: Moderni luonnontiede on aiheuttanut länsimaisen kulttuurin sekularisoitumisen 217 -- Viitteet lukujen alkusitaatteihin 225 -- Vlitteet 231 -- Kirjoittajat 287 -- Hakemisto 292.
Sisältää bibliografisia viitteitä ja hakemiston.
Keywords: historia; teologia; tiede; tieteentekijät; uskonto ja uskonnot; yhteiskunta; historia; religion och religioner; samhället; teologi; vetenskap; vetenskapsidkare