Vid världens ände : sultanens sändebud och hans berättelse om 1700-talets Sverige - Östlund, Joachim (Nordic Academic Press, 2020)
Sultanens sändebud Mehmed Said Efendi stiger i land i Stockholm sommaren 1733. Visitens syfte var att säkra återbetalningen av Karl XII skulder, men Said var också ivrig att inhämta kunskap om landet vid världens ände. Historikern Joachim Östlund återskapar Saids besök utifrån hans sefaretnâme, en diplomatisk rapport, där Said uttrycker förhoppningar om ett osmanskt närmande till Europa.
Keywords: Said Efendi, Mehmed, : -1761; 1730-talet; Internationella relationer : historia; Diplomatiska förbindelser : historia; Osmanska riket; Sverige