Sveriges litteratur- och konst-historia i utkast - Lénström, Carl Julius (Hos bokhandlaren N. W. Lundequist, 1841)
Sveriges Litteratur- och Konst-Historia har derföre att i organiskt sammanhang framställa de särskilda perioderna i den Svenska odlingens historia, hvarje periods egendomliga rigtning och karakter, hvarje vetenskaps och konsts särskilta öden inom samma period, och de mäns lefnadstid, skrifter och konstverk, som inom hvarje gren af vetenskap och konst och inom hvarje period af den nationella odlingens historia förvärfvat sig en sörre eller mindre grad af utmärkelse (esipuheesta).
Keywords: tieteenalat; bibliografiat; taiteenlajit; historia; kirjallisuudenhistoria; tieteenhistoria; oppihistoria; kulttuurihistoria; vetenskapsgrenar; bibliografier; konstarter; litteraturhistoria; vetenskapshistoria; lärdomshistoria; kulturhistoria; Ruotsi; Sverige