Näkökulmia tilintarkastukseen ja arviointiin - Kihn, Lili-Anne; Oulasvirta, Lasse; Ruohonen, Janne; Leponiemi, Ulriika; Wacker, Jani (Tampere University Press, 2017)
Kokoomateos tuottaa uutta tieteellisesti tutkittua tietoa tilintarkastuksen ja arvioinnin ajankohtaisista kysymyksistä. Tilintarkastusala on ollut merkittävien muutosten kohteena viimeisen 10 vuoden aikana. Teoksen artikkelit liittyvät tilintarkastukseen kattaen tilintarkastajan rooliin, vastuuseen ja siirtohinnoitteluun, sekä tilintarkastuksen laadukkuuteen ja tilintarkastuskertomuksiin liittyviä kysymyksiä. Arviointia koskevissa artikkeleissa tarkastellaan erityisesti tuloksellisuuden ja toiminnan tarkoituksenmukaisuuden arviointia ja tarkastusta. Monitieteisen tutkimuksen tuloksena syntyy kokoava ja moniulotteinen käsitys tilintarkastuksesta ja arvioinnista sekä niihin liittyvästä tämänhetkisestä tutkimuksesta ja mahdollisista jatkotutkimuspoluista. Toimituskunnan poikkitieteellinen yhteistyö tuottaa lisäksi uusia yhteisiä näkökulmia tarkastajien tärkeästä roolista ja vastuusta, sekä tarkastuksilta vaadittavasta laajuudesta, laadukkuudesta ja eettisyydestä. Teos on suunnattu muun muassa tilintarkastuksen ja arvioinnin ammattilaisille, opiskelijoille ja tutkijoille.
Keywords: tilintarkastus; laatu; arviointi; tuloksellisuus; laadunarviointi; oikeudellinen sääntely; tilintarkastajat; vastuu; revision; kvalitet; utvärdering; resultatrikhet; kvalitetsbedömning; rättslig reglering; revisorer; ansvar