Tutkijan eettiset valinnat - Karjalainen, Sakari, 1958-; Launis, Veikko; Pelkonen, Risto; Pietarinen, Juhani; Gaudeamus oy (Helsinki : Gaudeamus, 2002)
"Tutkijan eettiset valinnat on odotettu, ajankohtainen teos tieteen etiikasta. Kirjassa valotetaan nykytutkimuksen arvoja ja valintoja monesta näkökulmasta: siinä tarkastellaan tieteen filosofisia ja eettisiä perusteita, tutkimuskohteen erityislaatuisuutta, tutkimuksen tekemisen etiikkaa, tutkijan suhdetta yhteiskuntaan sekä tieteen suhdetta julkisuuteen ja mediaan. Aiheina ovat muun muassa toisinajattelu, vastuu, arvojen merkitys, geenitutkimuksen ongelmat, tutkijan vapaus, sotilaallinen tutkimus, koe-eläinten käyttö tutkimuksessa, vilppi tieteessä, biotekniikan riskit, tutkimusten kaupallinen hyödyntäminen ja tilaustutkimusten ongelmat. Eettisiä ongelmia käsitellään havainnollisesti esimerkkitapausten valossa. Artikkeleissa ehdotetaan toimia tieteen etiikan ja hyvän tieteellisen käytännön vahvistamiseksi sekä mahdollisten rikkomusten ehkäisemiseksi. Kirjoittajina ovat suomalaiset eri alojen asiantuntijat ja tunnetut keskustelijat, mm. Ilkka Niiniluoto, Juha Sihvola, Juhani Pietarinen, Heta Aleksandra Gylling, Risto Pelkonen, Pekka Louhiala, Matti Heikkilä, Jorma Kalela, Jorma Palo, Juha Räikkä ja Matti Kamppinen. Teokseen sisältyvät myös tutkimuseettisen neuvottelukunnan vuonna 2002 vahvistamat eettiset ohjeet. Teos soveltuu hakuteokseksi ja oppikirjaksi ja on hyödyllistä luettavaa kenelle tahansa nykytutkimuksen eettisistä kysymyksistä kiinnostuneille." -- (takakansi)
Tutkimusetiikka vuosituhannen vaihteessa -- Tieteen tunnuspiirteet -- Etiikan luonne ja alueet -- Eettiset perusvaatimukset tutkimustyössä -- Millaisilla arvoilla tutkimusta voidaan perustella? -- Ammattietiikan merkitys -- Tieteen etiikka metodologian näkökulmasta -- Tarvitseeko tiede toisinajattelua -- Tutkimusetiikka tutkijankoulutuksessa -- Ihminen lääketieteellisen tutkimuksen kohteena -- Geenitutkimusten erityisiä ongelmia -- Eläinten käyttö tutkimuksessa -- Eettisiä ongelmia yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa -- Tutkijan vapaus historiantutkimuksessa -- Sotilaallisen tutkimuksen eettisiä kysymyksiä -- Riskien moniulotteisuus -- Vilppi tieteellisessä tutkimuksessa -- Epärehellisyys tutkimuksessa : tilanne Suomessa -- Ilmiantaja tutkijayhteisössä -- Tieteellinen julkaisu ja sen tekijät -- Tiedejulkaisun toimittajan moraalinen vastuu -- Tiedeyhteisö ja vallankäyttö -- Tilaustutkimus ja ulkopuolinen rahoitus -- Tutkimustulosten kaupallinen hyödyntäminen -- Tutkijan uudet riskit : tiedon kasvu ja muuttuvat ajalliset rakenteet -- Tiede, julkisuus ja media -- Suomalainen tiedeyhteisö ja tutkimusetiikka -- Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausten käsitteleminen.
Keywords: ethics, professional; science; publishing; ethics, medical; research; ethics, research; bioethics; research subjects; scientific misconduct; ethics; ethics, personnel; ethics -- science; research personnel; ethics, personnel; research personnel; ethics -- science; scientific misconduct; research subjects; bioethics; ethics, research; research; ethics, medical; publishing; science; ethics, professional; ethics; tiedeyhteisöt; tieteellinen julkaisutoiminta; vastuu; tiede; etiikka; tutkimustyö; tutkijat; ammattietiikka; tutkimusetiikka; joukkoviestimet; eläinkokeet; yhteiskunta; geenitekniikka; yhteiskuntatieteet; tutkimus; tutkimustoiminta; tieteenfilosofia; tieteensosiologia; moraali; tutkimusmenetelmät; lääketiede; valta; vilppi; sotahistoria; historia; käyttäytymistieteet; talous; media; suositukset; julkaisut; forskarsamhällen; vetenskaplig publikationsverksamhet; ansvar; vetenskap