Haku

Tarkennetun haun ohje

Hakukentät

Tarkennetulla haulla voit tehdä monimutkaisempia hakuja. Tarkennettu haku hakee kaikkia hakupalvelusta löytyviä aineistoja. Tarkennetun haun sivulla on useita hakukenttiä, joihin voit kirjoittaa hakusanoja ja -lausekkeita sekä käyttää Boolen hakuoperaattoreita (AND, OR, NOT).

Jokaisen hakukentän vieressä on valikko, jonka avulla voit etsiä aineistoa esimerkiksi tekijän, aiheen tai julkaisijan mukaan. Voit yhdistää useita hakusanoja, kun käytät useaa hakukenttään tai hakuryhmää samaan aikaan.

Hakuryhmän Hae-valikko

Hakuryhmän sisällä on valikko, jonka avulla voit tarkentaa ja rajata hakua. Voit saada hakutuloksia, joissa on mukana tiettyjä sanoja tai joista on poistettu tietyt sanat.

Kaikilla hakusanoilla (AND) — Hakutuloksissa on mukana kaikki sanat, jotka olet kirjoittanut hakukenttiin.

Millä tahansa hakusanalla (OR) — Hakutuloksissa on mukana yksi tai useampi sana, jonka olet kirjoittanut hakukenttään. Huomio! Jos valitset vaihtoehdon Millä tahansa näistä, voit saada enemmän hakutuloksia kuin jos valitset vaihtoehdon Kaikilla hakusanoilla.

Ei millään hakusanoista (NOT) — Hakutuloksissa ei ole mukana yhtään sanaa, jonka olet kirjoittanut hakukenttään. Tätä kannattaa käyttää, jos et halua, että jokin tietty hakusana on mukana haussa.

Hakuryhmät

Tarkennetussa haussa voit käyttää useampaa hakuryhmää yhteen hakuun.

Lisää hakuryhmä –painike lisää uuden ryhmän hakukenttiä.

Poista hakuryhmä–painike poistaa hakuryhmän.

Hakuryhmien yhdistäminen

Voit myös yhdistää useita hakuryhmiä. Tällöin haku hakee tuloksia useasta hakuryhmästä yhdellä kertaa. Jos haluat määrittää useiden hakuryhmien suhdetta, voit valita joko Kaikki ryhmät (AND) tai Mitkä tahansa ryhmät (OR).

Kaikki ryhmät (AND) -valinta hakee tuloksia, jossa esiintyy kaikkien hakuryhmien hakusanat.

Mitkä tahansa ryhmät (OR) -valinta hakee tuloksia, joissa esiintyy yksi tai useampi hakuryhmän hakusana.

Rajaukset

Voit rajata tarkennettua hakua, että saat tuloksia, joissa on tietty kieli, aineistotyyppi tai valmistusvuosi. Voit valita useamman kielen ja aineistotyypin samassa haussa.

Voit rajata hakuasi lisää hakutulossivulla esimerkiksi käyttöoikeuksien tai aineiston tarjoajan mukaan.