Haku

Fennica – Suomen kansallisbibliografia

Tästä pääset hakemaan suoraan vain Fennicasta. Yllä olevasta hakukentästä voit hakea koko Kansalliskirjaston hakupalvelun sisältöä ilman rajausta Fennicaan.

Tältä sivulta löydät hakuvinkkejä ja oikopolkuja Suomen kansallisbibliografia Fennican eri aineistoihin.

Fennica on kotimaisen julkaisutuotannon tietovaranto, joka sisältää tietoja Suomessa julkaistuista kirjoista, lehdistä, sarjoista, kartoista, peleistä, pienpainatteista ja verkkoaineistoista. Vanhimmat aineistot ovat vuodelta 1488.

Kotimaisten musiikki- ja nuottiaineistojen tiedot löytyvät kansallisdiskografia Violasta.

Kaipaatko lisätietoja?

Toimijat

Toimijat-haulla löydät tiedot suomalaisiin aineistoihin liittyvistä henkilöistä ja yhteisöistä. Toimijoihin liittyvien aineistojen lisäksi haettavissa ovat muun muassa toimijoiden varianttinimet (esimerkiksi erikieliset muodot, kieliasut, lyhenteet, alkukirjaimelliset muodot) ja ISNI-tunnukset.

Ennakkotiedot

Fennica saa kustantajilta ennakkotietoja uusista ja tulevista julkaisuista jo ennen niiden julkaisua. Ennakkotiedot täydennetään valmiiksi tietueeksi sen jälkeen, kun julkaisu saapuu Kansalliskirjastolle. Tietueet tunnistaa ennakkotiedoksi usein siitä, ettei niillä ole saatavuustietoja (linkkiä verkkoaineistoon tai erikoislukusaliin tilattavaa nidettä).

Kaikkia ennakkotietoja pääset tarkastelemaan tästä. Jos haluat rajata ennakkotiedot haustasi pois, käytä hakulausetta NOT ennakkotieto.

Fennican verkkoaineistot

Fennica sisältää tietoja myös kotimaisista verkkoaineistoista. Tekijänoikeussyistä vapaakappaleina saadut aineistot ovat käytettävissä vain erillisillä vapaakappaletyöasemilla. Nämä aineistot tunnistat Käytettävissä vapaakappalekirjastoissa -linkistä. Vapaasti käytettävät aineistot puolestaa tunnistat Linkki verkkoaineistoon -linkistä. Näitä aineistoja voit käyttää vapaasti omalla laitteellasi missä vain.

Digitoidut aineistot

Kansalliskokoelmaa digitoidaan jatkuvasti. Sanomalehdissä aloitettiin alusta ja tehdään parhaillaan 1940-luvun alkupuoliskoa, ja vuodesta 2017 alkaen uudet numerot digitoidaan tuoreeltaan. Monissa aikakauslehdissä on digitoitu 1940-luvun puolivälin paikkeille. Kirjoja digitoidaan aihepiireittäin erilaisten projektien puitteissa. Pääsääntöisesti aineisto on vapaassa käytössä Digi-järjestelmässä julkaisuvuoteen 1939 asti. Tuoreempia aineistoja luetaan vapaakappaletyöasemilla tai yliopistojen Haka-tunnuksella kirjautuen.

Fennican puuteluettelo

Kansalliskokoelman puuteluettelo sisältää tiedot Kansalliskirjaston kokoelmista puuttuvista julkaisuista.

Rajaaminen Fennicaan hakupalvelussa

Hakuvinkkejä tarkennettuun hakuun

Tutustu myös hakupalvelun ohjeisiin.

Tekijä/rooli

Tekijä voi olla henkilö tai yhteisö. Rooleja ovat esim. kirjoittaja, toimittaja, kääntäjä ja lukija.

  • Tekijä/rooli: oksanen sofi
  • Tekijä/rooli: rikman kristiina kääntäjä
  • Tekijä/rooli: kansaneläkelaitos

Nimeke/otsikko

Hae julkaisun nimellä.

  • Nimeke/otsikko: siivouksen elämänmullistava taika
  • Nimeke/otsikko: Suomen ympäristökeskuksen toiminta- ja taloussuunnitelma

Tekijän ja nimekkeen yhdistelmä

Kirjoita tekijän nimi Tekijä/rooli-kenttään ja teoksen nimi sopivaan Nimeke/otsikko-kenttään.

  • Tekijä: cajander, Nimeke: runoelmia
  • Tekijä: valtiontalouden tarkastuskeskus, Nimeke: Alkoholivalvonta

Aihe

Asiasanojen avulla voit etsiä julkaisuja aiheen mukaan ja genretermeillä julkaisun muodon tai lajityypin mukaan. Asiasanojen valinnassa voit käyttää apuna YSO- ja YSO-paikat-sanastoja ja genretermien valinnassa SLM-sanastoa. Voit yhdistää samaan hakuun myös useita hakutermejä. Huomaathan, että asiasanoitus on otettu Fennicassa käyttöön vuonna 1987, ja tätä vanhemmasta aineistosta asiasanoja löytyy vain satunnaisesti. Myöskään kaunokirjallisuutta ei Fennicassa asiasanoiteta. Jos haet vanhenpaa tai kaunokirjallista aineistoa, tee haku muilla hakuelementeillä, esim. luokituksella.

Lisätietoja Fennican sisällönkuvailulinjauksista löydät kansallisbibliografiapalvelujen asiakaswikistä.

  • Aihe: COVID-19
  • Aihe: muistelmat kuvataiteilijat

Luokitus

Kirjoita luokitus-kenttään hakemasi UDK- tai YKL-luokka. Jos haet lehtiä tai sarjoja, käytä sarja-aineistojen omaa UDK-luokitusta

Lisätietoja Fennican sisällönkuvailulinjauksista löydät kansallisbibliografiapalvelujen asiakaswikistä. YKL-luokitus annetaan Fennicassa vain uudelle suomen-, ruotsin- ja saamenkieliselle painetulle tietokirjallisuudelle. Muut aineistotyypit löydät UDK-luokituksella.

  • Luokitus: 22/28
  • Luokitus: 809.454.1
  • Luokitus: 70.03