Sökning

E-material: vetenskapliga nätpublikationer och databaser

Nationalbibliotekets e-material är e-böcker, e-tidskrifter och databaser. Databaserna omfattar uppslagsverk, bibliografier, referensdatabaser och källmaterial.

Biblioteket skaffar e-material för att stödja forskning och studier inom följande områden: historiska vetenskaper, filosofi, forskning om Ryssland och Östeuropa, litteraturforskning och musikforskning.

På den här sidan hittar du information om användning av e-material samt genvägar till olika e-material.

Så här hittar du e-material

E-materialet finns i tre olika flikar:

Distansanvändning av e-material

Användning av öppna forskningspublikationer på distans kräver inte identifiering eller inloggning

En del e-material är öppet för alla, och distansanvändning av det kräver ingen inloggning. Om länktexten innehåller termen Open Access vet du att det är fråga om en internationell forskningspublikation som är öppen för alla och inte om material som kräver Helsingfors universitets användarnamn.

De flesta av artiklarna i finländska vetenskapliga tidskrifter (Journal.fi) är öppna för alla, även om termen Open Access inte ingår i deras länktexter. En del artiklar i Journal.fi-tidskrifterna publiceras öppet med fördröjning, som kan vara högst ett år lång: datumet när de blir fritt tillgängliga anges i postens Tillgång-fält.

En del material kan användas på distans endast med Helsingfors universitets användarnamn

Om termen Open Access inte finns i länktexten för ett internationellt material behövs Helsingfors universitets användarnamn för att ta del av materialet på distans. Till detta material hör i synnerhet databaser. Om du redan är inloggad i söktjänsten med ditt HU-användarnamn behöver du inte ange det på nytt.

Alternativt kan du använda material via VPN-anslutning. Då efterfrågas inte HU-användarnamn. Om du använder tjänsten OpenVPN ska du välja anslutningen uh-vpn-allroute. Mer information om VPN-anslutningar finns på universitetets IT-Helpdesks webbplats.

Om du inte har HU-användarnamn kan du använda detta material på plats i biblioteket. Du kan använda det via en bibliotekskiosk utan inloggning eller med din egen apparat via gästnätverket HelsinkiUni Guest (lösenord: uniguest). Anvisningar för gästnätverket HelsinkiUni Guest finns på universitetets IT-Helpdesks webbplats.

Du kan hitta mer e-material som kräver HU-användarnamn via Helka-bibliotekens sökfunktion.

En del nätmaterial i Fennica kan användas på distans

En del nätmaterial i Finlands nationalbibliografi Fennica är fritt tillgängligt, alltså tillgängligt på distans utan inloggning. Du känner igen detta material på länktexten Linkki verkkoaineistoon. Det material som Fennica fått som friexemplar får av upphovsrättsskäl endast användas på särskilda dataterminaler för friexemplar. Detta material känns igen på länken Käytettävissä vapaakappalekirjastoissa. Om det inte finns någon länk i posten om ett nätmaterial, är det i allmänhet fråga om förhandsinformation om en kommande publikation, och länken uppdateras i katalogposten senare. Mer information om den nationella samlingen finns på Fennicas sida med anvisningar.

Allmänna användarvillkor för licensierat e-material

Användarvillkoren gäller e-material som kräver Helsingfors universitets användarnamn.

När man använder e-material måste man följa användarvillkoren, som definieras i licensavtalen för e-material. Om man bryter mot användarvillkoren kan det leda till att åtkomsten till materialet dras tillbaka. Vid behov kan man be om mer information genom att kontakta kundtjänsten på service-e-posten nationalbiblioteket@helsinki.fi.

I allmänhet får man:

  • Bläddra bland material och söka information.
  • Skriva ut eller spara sökresultat och enskilda delar av material för eget, icke-kommersiellt bruk.
  • Överlåta enskilda delar av material till andra personer inom ramen för vetenskaplig kommunikation.
  • Använda material som kursmaterial i undervisning vid Helsingfors universitet genom att göra länkar till materialet.

I allmänhet får man inte:

  • Använda material eller delar av det för kommersiella syften.
  • Sprida, sälja eller redigera material eller göra bearbetningar.
  • Systematiskt ladda ner material med hjälp av automatiska programvaror.